Mijn buurvrouw, vriend, familielid heeft schulden. Kan ik hem of haar aanmelden?

Deelname aan Budgetmaatjes070 gebeurt altijd op vrijwillige basis. Wanneer iemand geholpen wil worden, steken we graag een hand uit. Je kunt je kennis of familielid dus zeker wijzen op Budgetmaatjes070. Vervolgens is het aan hem of haar om zich aan te melden.
Heb je tips nodig voor het bespreekbaar maken van een schuldenprobleem bij iemand die je kent? Neem dan gerust contact met ons op. 

Kost het geld?

Deelname aan Budgetmaatjes070 kost geen geld. Het kost je energie en tijd, maar je krijgt er ook weer net zo veel energie voor terug als je er zelf in steekt.

Hoeveel schuld moet ik hebben om in aanmerking te komen voor een maatje?

Het gaat bij Budgetmaatjes070 niet om de grootte van de schuld. Als jij schulden hebt en niet weet hoe je hier uit kunt komen, kun je je aanmelden. Tijdens een intakegesprek kijken we samen of Budgetmaatjes070 voor jou de goede stap is.

Hoe lang duurt het voor ik geholpen wordt?

We proberen voor zowel de deelnemer als het maatje een goede match tot stand te brengen. Dit kan betekenen dat je even moet wachten tot we het juiste maatje hebben gevonden. Soms gaat het juist snel en kunnen we je kort na het intakegesprek al een voorstel doen.

Hoe lang duurt het voor ik van mijn schulden af ben?

Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Heb je veel schulden of weinig? Heb je mogelijkheden om je schulden af te betalen? Samen met je maatje en eventuele hulpverleners bepaal je hoe je de schulden aanpakt. Afhankelijk van deze aanpak weet je hoe lang het duurt voor je van je schulden af bent.

Duurt het traject altijd een jaar?

In de meeste gevallen wel. We koppelen een deelnemer een jaar aan een maatje. In die periode werk je niet alleen aan je schulden, maar leer je ook vaardigheden om in de toekomst je financiën bij te houden.

Hoeveel tijd kost de begeleiding/het begeleiding geven?

Gemiddeld spreken maatje en deelnemer een dagdeel per week met elkaar af. Welke dag dat is, overleg je met elkaar.

Welke achtergrond hebben de maatjes?

Maatjes komen net als de deelnemers uit Den Haag en hebben allerlei verschillende achtergronden. Wat ze gemeen hebben, is de wil een stadsgenoot te steunen om uit de schulden te komen. De budgetmaatjes worden tijdens een training, intervisiebijeenkomsten en coachingsgesprekken klaargestoomd voor hun taak als maatje.

Wat voor soort mensen kan ik tegenkomen als maatje?

De deelnemers van Budgetmaatjes070 komen uit Den Haag en hebben allemaal een andere achtergrond. De één is in de schulden gekomen na een plotseling ontslag, de ander door een ongeluk of ziekte. Opleiding, herkomst of achtergrond speelt hierbij geen rol. Schuldproblemen kunnen iedereen overkomen. We koppelen je als maatje aan een deelnemer die bij jou past.

Hoe kan een vrijwilliger mij helpen met mijn schulden? Moet dat niet door een professional worden gedaan?

Een hulpverlener helpt je, een maatje steunt je. Wij kiezen voor maatjes, omdat je na een jaar intensief samenwerken zoveel leert dat je ook zonder de steun van je maatje verder kunt. Onze budgetmaatjes werken wel samen met professionals. Juist deze samenwerking kan leiden tot een doorbraak om de weg uit de schulden te vinden.